26 Kasım 2023 Pazar

Bilmeniz Gereken 8 Popüler Grafik Ticaret Modeli


Omuz Baş Omuz formasyonu

(Head and shoulders stock chart pattern)

Omuz Baş Omuz formasyonu, teknik analizde kullanılan ve genellikle bir yükseliş trendinin sona erdiğini ve düşüş trendinin başlayacağını gösteren bir grafik formasyonudur.  Bu formasyon, bir hisse senedinin fiyat hareketlerinin oluşturduğu üç zirveden oluşur.  İlk ve üçüncü zirveler “omuzları”, ortadaki en yüksek zirve ise “başı” oluşturur. İlk ve ikinci çukurları birleştiren çizgiye “boyun çizgisi” denir.

Formasyonun dört ana bileşeni vardır:

  • Uzun bir boğa trendinden sonra, fiyat bir zirveye çıkar ve ardından bir çukura düşer.

  • Fiyat tekrar yükselir, ilk zirvenin üzerinde bir zirve oluşturur ve sonra tekrar orijinal tabana düşer.

  • Fiyat üçüncü kez yükselir, ancak bu sefer ilk zirve seviyesine kadar çıkar ve sonra tekrar düşer.

  • Boyun çizgisi, iki çukur veya zirve (tersi) arasında çizilir.

Bu formasyon, bir yükseliş trendinin sona erdiğini ve bir düşüş trendinin başlayacağını gösterir. Ancak, her zaman kesin değildir ve

diğer teknik analiz araçlarıyla birlikte kullanılmalıdır.







İkili Tepe (Double Top) formasyonu


İkili tepe formasyonu günümüzde en bilinen teknik analiz yöntemlerinden biridir. Boğa trendi sonrası düşüş yönünde 

bir pozisyon oluşturulmasında öne çıkan formasyon türlerinden biri olarak kabul edilir. Yaklaşık olarak aynı seviyede 

2 tepeden oluşması nedeniyle bu adı almıştır. Çift tepe formasyonu olarak da bilinen bu model, güçlü bir yukarı trendin sonuna gelindiğini işaret eder.

Önemli zirve seviyesinden dönülmesinin ardından daha önce harekete katılmayan yatırımcıların da tekrar yükselişte olacağı ve trendin devam edeceği 

beklentisi ile piyasaya girmesi fiyatları bir önceki tepeye yakın bir seviyeye taşımaktadır. Ancak önceki tepede yaşanan sert satış ikinci tepeyi önemli bir 

direnç haline getirmektedir. Çift tepe formasyonu aynı zamanda “M’’ formasyonu olarak da bilinir. Uzun süreli yukarı yönlü hareket sonucu trendin aşağı 

yönde hareket edeceğini göstermektedir. Üstler, genelde fiyatın kırılamayacak belirli bir seviyeye ulaştığında ortaya çıkan zirveler niteliğindedir.





İkili Dip (Double Bottom) formasyonu


İkili Dip (Double Bottom) formasyonu, teknik analizde kullanılan ve genellikle bir düşüş trendinin sona erdiğini ve yükseliş trendinin başlayacağını gösteren bir grafik formasyonudur.

Bu formasyon, bir varlığın fiyat hareketlerinin oluşturduğu iki dip noktasından oluşur. İlk ve ikinci dip noktaları “dipleri”, aralarındaki en yüksek nokta ise “tepe” oluşturur.

İlk ve ikinci tepeyi birleştiren çizgiye “direnç seviyesi” denir.

Formasyonun dört ana bileşeni vardır:

  1. Uzun bir ayı trendinden sonra, fiyat bir dip noktasına iner ve ardından bir tepe noktasına çıkar.

  2. Fiyat tekrar düşer, ilk dip noktasının altında bir dip noktası oluşturur ve sonra tekrar orijinal tepe noktasına çıkar.

  3. Fiyat üçüncü kez düşer, ancak bu sefer ilk dip noktası seviyesine kadar iner ve sonra tekrar çıkar.

  4. Direnç seviyesi, iki tepe veya dip (tersi) arasında çizilir.

Bu formasyon, bir düşüş trendinin sona erdiğini ve bir yükseliş trendinin başlayacağını gösterir. Ancak, her zaman kesin değildir ve diğer teknik analiz araçlarıyla birlikte kullanılmalıdır.









Fincan Kulp Formasyonu



Fincan kulp formasyonu, teknik analizde kullanılan ve finansal piyasalarda bir trend dönüşümünü gösteren bir desendir. Fiyat başlangıçta düşer, sonra dengelenir ve tekrar yükselmeye başlar, böylece kulplu bir fincana benzeyen bir formasyon oluşur. Genellikle bir yükseliş sinyali olarak kabul edilir.

Bu formasyon, traderlar tarafından bir varlığın / hisse senedinin hareket edebileceği yönü belirlemek için kullanılır. Fincan kulp formasyonunda, her iki model de aşağı yukarı benzer seviyelerde tepe yapar. Fiyatla birlikte işlem hacminin de azalması ve kulpun sonuna doğru işlem hacminin hızla artması bu formasyonun ideali olarak kabul edilir.

Fincan kulp formasyonu, genellikle düşüş eğilimindeki bir varlığın fiyatının dönüş sinyali olarak yorumlanan bir teknik analiz desenidir. Bu formasyon, piyasada yükseliş hissiyatının ağır bastığı ve bir kez daha fiyat artışının yaşanacağı şeklinde yorumlanır. Nadir rastlanan fincan kulp formasyonunda ilk çanağın dibi hafifçe düzleşmeli, V harfi gibi açılı olmamalıdır.

Formasyon tamamlandıktan sonra fiyat hızlı şekilde dirençten yükselir ve büyük bir düzeltme görene kadar yükselişini sürdürür. Genellikle bu formasyon boğa piyasasında devam hareketi olarak kabul edilir ve alım fırsatı sunduğu düşünülür.













Takoz formasyonları


Takoz formasyonu, teknik analizde kullanılan ve bir varlığın fiyatının, trendin yönünde daralan bir kanal içinde işlem gördüğü bir desendir. Bu formasyon, genellikle bir trendin devamını veya yön değiştirmesini gösterebilir. İki düz çizgi, piyasa yönünde hareket eden destek ve dirençtir. Destek, fiyatın düşmek için mücadele ettiği noktadır. Direnç ise fiyatın yükselmesine rağmen kırılmak için mücadele ettiği bölgeyi ifade eder.

Takoz formasyonu iki türdür: Yükselen Takoz Formasyonu ve Düşen Takoz Formasyonu.

  • Yükselen Takoz Formasyonu: Bu formasyon, genellikle bir düşüşün gerçekleşeceğini gösterir. Yani, yükselen takoz meydana geldiğinde fiyatın aşağı doğru hareket edeceği düşünülür. Yükseliş trendi esnasında ortaya çıktığında bir tersine dönüşün sinyalini verir. Fiyatın farklı bir yönde hareket edeceği ve destek çizgisini aşacağı düşünülür. Bir düşüş trendinde oluştuğunda ise düşüşün devam edeceğini, fiyatın aynı şekilde aşağı doğru gideceğini gösterir.

  • Düşen Takoz Formasyonu: Bu formasyon, genellikle bir yükselişin gerçekleşeceğini gösterir. Yani, düşen takoz meydana geldiğinde fiyatın yukarı doğru hareket edeceği düşünülür. Düşüş trendi esnasında ortaya çıktığında bir tersine dönüşün sinyalini verir. Fiyatın farklı bir yönde hareket edeceği ve direnç çizgisini aşacağı düşünülür. Bir yükseliş trendinde oluştuğunda ise yükselişin devam edeceğini, fiyatın aynı şekilde yukarı doğru gideceğini gösterir.

Takoz formasyonunun oluşması için belirli bir zaman sınırı yoktur. Desenin tamamlanması günler, aylar hatta yıllar sürebilir. Bu periyot ne kadar uzun sürerse, fiyat hareketinin o ölçüde sıkıştığı söylenebilir. Böylece sert bir yükseliş ya da düşüş hareketi için uygun zemin oluşur.





                                 






Bayrak Formasyonu



Teknik analizde fiyatın sert hareketlerinin ardından kısa vadeli konsolidasyon döneminde dip ve tepelerin paralel bir görünüm içinde kanal oluşturmasına bayrak formasyonu denir. 

Sert hareketlerin gerçekleştiği süreç, formasyonun direk olarak görünüm veren kısmını oluştururken zamanla konsalidasyon sürecinde gözlemlenen hacimdeki azalma ile bayrak şekli oluşur.

Bayrak formasyonununa uygun işlem yapmak isteyen yatırımcılar bayrak görünümü veren konsalidasyon sürecinin tamamlanması ve kanal çizgisinin trend yönünde kırılmasıyla birlikte işlem yapmaya başlarlar.

Bayrak formasyonu sonrası konsolidasyonun tamamlanmasıyla fiyatın bayrak direği ile aynı yükseklikte hareket etmesi beklenir. Bayrak formasyonunda kırılımın ardından güçlü bir hacim görülür. Şayet hacim yok ise formasyon geçerli değildir.

Formasyonun ayı piyasasında ve boğa piyasasında farklı yönlerde oluştuğunu gözlemleyebiliriz. Şayet ayı piyasası varsa aşağı yönlü bir şekil vardır ve direk boyu kadar düşüşün devamı beklenir. Boğa piyasasında ise görünüm yukarı yönlüdür ve direk boyu kadar yükseliş beklenir









Flama Formasyonu 


Tıpkı bayrak formasyonunda olduğu gibi flama formasyonunda da önce sert bir hareket gerçekleşir ve bu hareket flamanın direğinin oluşmasını sağlar. 

Ardından konsolidasyon dönemine girildiğinde, dip ve tepelerin birbirilerine yaklaşacak biçimde daralmasıyla flama formasyonu oluşur.

Bu noktada flama formasyonunun, bayrak formasyonundan tek farkının konsolidasyon sürecinde paralel çizgiler yerine üçgen şeklin oluşması diyebiliriz.

Yatırımcılar işlemlerini üçgenin daraldığı kısımın ardından gelen kırılma ile yaparlar. Tıpkı bayrak formasyonu gibi direk ile aynı yükseklikte ve yönde fiyat hareketi beklenir.

Flama modeli oluştuktan ve kırılım gerçekleştikten sonra işlem hacimlerinde hızlı bir artış olur. Şayet hacimde artış görülmezse formasyonun geçersiz olduğunu düşünebiliriz.

Formasyonun ayı piyasasında ve boğa piyasasında farklı yönlerde oluştuğunu gözlemleyebiliriz. Şayet ayı piyasası varsa aşağı yönlü bir şekil vardır ve direk boyu kadar düşüşün devamı beklenir. Boğa piyasasında ise görünüm yukarı yönlüdür ve direk boyu kadar yükseliş beklenir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder